Voorwoord

“Ik reken op u”

Dagvoorzitter Tarik Yousif stelt dat men voor deze bijeenkomst geen betere locatie had kunnen uitzoeken dan Felix Meritis. Geopend in 1777 was het in die eerste jaren hét culturele centrum van Amsterdam. “De concertzaal van Amsterdam.”

Alleen kwam daar na een aantal jaren de klad in, omdat een nieuwe doelgroep, de winkeliers, zich er niet meer thuisvoelde. "De edele heren bedachten daarom iets leuks voor winkeliers. Ze zeiden: hier heb je een weiland met een paar koeien, ga daar maar wat leuks doen." Dat weiland werd het Concertgebouw en honderd jaar later was Felix Meritis volledig uit de markt gedrukt door datzelfde Concertgebouw. Terwijl dat stuk grond eerder nog buiten de gemeentelijke grens lag.

Er zijn vandaag de dag uitdagingen genoeg

Zo snel kan een stad veranderen. En daarom is het goed dat we hier vandaag zijn. Yousif: "Er zijn vandaag de dag uitdagingen genoeg. Maar de grootste uitdaging is dat er maar een paar mensen zijn die daar de schouders onder kunnen zetten. Kijk maar links en rechts van u: dat zijn de mensen die het moeten doen. Ik ben maar een burger. Ik reken op u."

Nynke de Jong
Voeg toe aan selectie