Vragen uit de zaal

“Plaats jezelf binnen de samenleving”

Het verhaal van Ruud Veltenaar is zo prikkelend dat dit een goed moment is om de zaal aan het woord te laten. Wat nemen zij mee? En welke vragen leven er? Ruud Veltenaar en gedeputeerde Joke Geldhof geven antwoord.

Ook vanuit je hart

Dagvoorzitter Tarik Yousif opent het bal. Veltenaar geeft interessante voorzetten voor de toekomst. Maar wat kan een politiek leider als Joke Geldhof hiermee? Zij moet immers rekening houden met de burger, die elke vier jaar een andere keuze maakt.

Geldhof: “Een speech zoals die van Ruud Veltenaar doet ons nadenken over waar we dagelijks mee bezig zijn, en helpt ons bij het ontwerpen van een toekomstbestendige toekomst. We leggen vandaag de basis voor 2050 en veel verder.”

Veltenaar: “De kunst is om niet alleen vanuit de portemonnee te besturen, maar ook vanuit het hart. En als je dat wilt moet je een stukje van de regie en de verantwoordelijkheid over de financiën uit handen geven aan bijvoorbeeld maatschappelijke instellingen.”

De microfoon wordt doorgegeven aan de volgende vragensteller: “Als je kijkt naar de verkiezingen in Amerika, dan is angst de politieke drijfveer. Hoe kun je als politiek je missie anders overbrengen?

“Je moet je verbinden met de zich aandienende toekomst”

Veltenaar: “De overheid zal zich moeten verbinden met de zich aandienende toekomst. Niet alleen praten over de zelfdienende samenleving, maar zich er binnenin plaatsen. Als je de samenleving niet de belangrijkste stakeholder maakt, maar de industrie, dan red je het niet. Die oude patronen gaan het niet redden. De jongere generatie neemt daar geen genoegen mee, die zullen het omverwerpen.”

Ingehaakt op de plek waar je zit

De veranderingen die Veltenaar in zijn keynote noemde zijn erg globaal gericht. Maar welke rol is er voor de provincie weggelegd?

Joke Geldhof: “Ik praat ook mee met de plannen voor de Nationale Omgevingsvisie. En Nederland heeft natuurlijk ook grenzen, maar we zijn geen eiland: de veranderingen wereldwijd hebben ook invloed op Nederland en op Noord-Holland. Wat je allereerst moet doen is als bestuurder ingehaakt zijn op de plek waar je zit. We moeten kijken hoe onze gezamenlijke toekomst eruit ziet. Het gaat om gedeelde waarden die we gezamenlijk moeten benaderen. Als we die waarden hebben geformuleerd, kunnen we tot actie overgaan.”

Veltenaar: “We kunnen niet alles in een beleidsplan voor vijftig jaar zetten. Je moet flexibel met zo’n plan om kunnen gaan. Anders zou je bijvoorbeeld niet meer van windenergie af durven stappen omdat je er al zolang in geïnvesteerd hebt.

Geldhof: “Je moet zo’n plan zo opstellen dat je ruimte blijft houden voor nieuwe initiatieven, voor flexibiliteit.”

Nynke de Jong
Voeg toe aan selectie